11 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μια σοφή Ελληνική μας παροιμία λέει: «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και τις περισσότερες φορές αυτό επιβεβαιώνεται. O λαός όμως επίσης λέει και το «Κάθε αρχή και δύσκολη»
Το ίδιο ακριβώς μπορούμε να πούμε και για το καινούριο ξεκίνημα των παιδιών μας στη νέα σχολική χρονιά. Σίγουρα φαντάζει βουνό σε όλους τους γονείς και κυρίως σε αυτούς που το παιδί τους εντάσσεται για πρώτη φορά σε ένα σχολικό πλαίσιο, είτε είναι παιδικός σταθμός είτε νηπιαγωγείο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρόμοια συναισθήματα με τα δικά σας αισθάνεται και το παιδί σας. Φόβος για το καινούριο περιβάλλον, άγχος για το ποιους θα συναντήσει εκεί και πολλά ερωτήματα όπως «Θα υπακούει τη δασκάλα του;», « Θα οργανωθεί μόνο του στην τάξη;», « Θα παραμένει καθιστός για τις δραστηριότητες;», « Θα μπορεί να λειτουργήσει ομαδικά;», «Θα κάνει φίλους;» και πολλά πολλά άλλα.
Σίγουρα η ένταξη ενός παιδιού στην καινούρια γι’ αυτόν σχολική εμπειρία μπορεί να μην είναι για όλους ρόδινη. Αλλά πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Επιδιώκετε κοινωνικές επαφές με άλλα παιδάκια ( πάρκα, παιδικές χαρές, παιδότοποι ). Είναι σημαντικό το παιδί σας να έχει πολλές επικοινωνιακές ευκαιρίες και εμπειρίες με άλλα παιδάκια. Έτσι θα είναι πιο εξοικειωμένο στο κοινωνικό πλαίσιο του σχολείου.
Μάθετε στο παιδί σας βασικούς κοινωνικούς κανόνες ( σειρά μου σειρά σου, δανείζω, χαρίζω, συζητώ, διαπραγματεύομαι, ακούω και περιμένω). Δεν θα είναι κάτι ξένο γι’ αυτόν όταν αυτά θα τα ακούσει από τη δασκάλα του.
Συζητήστε μαζί του τα νέα του από το σχολείο, πως τα πέρασε, τι του άρεσε τι δεν του άρεσε, με τι έπαιξε και με ποιόν. Βοηθάτε έτσι στην ανάπτυξη της περιγραφικότητας του παιδιού και του δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε να μάθετε γι’ αυτό το καινούριο κομμάτι της ζωής του.
Ζητήστε του να σας φτιάξει ή να σας δείξει αυτά που κάνανε με τη δασκάλα και συζητήστε γι ‘ αυτά. Τον βοηθάτε έτσι να κάνει μια μικρή επανάληψη και να ξαναπροσπαθήσει για το κατόρθωμά του.
Κάντε γνωριμίες με τους άλλους γονείς των παιδιών και κανονίστε να συναντηθείτε ξανά στην παιδική χαρά . Έτσι το παιδί βιώνει καλύτερα την αίσθηση των φίλων και όχι απλά των συμμαθητών.
Δώστε χρόνο στο παιδί σας να προσαρμοστεί , η ένταξη στο σχολικό πλαίσιο είναι μεγάλη αλλαγή και γι’ αυτόν αλλά και για σας, στο χέρι σας είναι να γίνει ευχάριστη και δημιουργική.

Λάουρα Πατρώνη-λογοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...