19 Μαΐου 2013

ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΥΠΝΟ Η ΓΙΝΕΤΑΙ;

      ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΥΠΝΟ Η ΓΙΝΕΤΑΙ;


Η άποψη της σύγχρονής επιστήμης είναι ξεκάθαρη ως προς την καθοριστική δράση του γενετικού μας κώδικα ή αλλιώς DNA.
Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο δράσης το οποίο κρίνεται εξίσου καθοριστικό από την στιγμή που το περιβάλλον ‘υπογράφει’ το κάθε αποτέλεσμα!
Μπορεί λοιπόν να υπάρχει το υλικό, δηλαδή η προδιάθεση για ταλέντα – κλίσεις – ασθένειες – μειονεξίες αλλά το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και αναπτύσσεται ένας άνθρωπος βάζει την τελευταία και καθοριστική πινελιά στην εμφάνιση και την «εξέλιξη» όλων αυτών.
Εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες, έχουν κατά καιρούς επισημάνει την σπουδαιότητα των ερεθισμάτων που δέχεται ένα παιδί από την πρώτη μέρα της γέννησής του. Ο «βομβαρδισμός» αυτός σ’ ένα πλάσμα με πολλές ίσως προδιαθέσεις αλλά χωρίς εδραιωμένη γνώση έχει αποδειχθεί καταλυτικός στις δεξιότητες που το παιδί θ’ αναπτύξει στην πορεία της ζωής του.
Γι’ αυτό η παρότρυνση των ειδικών πάντα ήταν «να μιλάτε στα παιδιά σας», «να χρησιμοποιείτε ενήλικες λέξεις» και όχι να μιλάτε τον «παιδικό χαριτωμένο λόγο», «να παίζεται μαζί του», «να το αφήνετε να πειραματίζεται με τα υλικά», «να το διευκολύνετε να προσπαθεί και όχι να το ανακόπτετε» κ.λ.π.
Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο σημαντικό για ένα παιδί είναι να δέχεται εντολές απλές ακόμα και όταν δεν είναι ηλικιακά σε θέση να τις εκτελέσει ;
Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσα αντιληπτικά κανάλια μπορεί να διεγείρει ένα μπράβο ακόμα και σαν ενίσχυση μιας προσπάθειας που ίσως να μην στευθεί μ’ επιτυχία;
Έχετε φανταστεί πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στην ζωή του η τόνωση της αυτοπεποίθησής του ακόμα και αν η νοημοσύνη του είναι χαμηλή;
Είμαστε γονείς και ίσως δικαιολογημένοι συναισθηματικά να παραβλέπουμε αδυναμίες του παιδιού μας! Σημασία έχει να πιστέψουμε πώς είναι εκπαιδεύσιμες και να καλλιεργήσουμε στο παιδί μας πρώτα απ’ όλα την πεποίθηση ότι μπορεί.
Μόνο έτσι συμβάλλουμε αποτελεσματικά υποβοηθώντας την φύση του και «χτίζουμε» με τα χέρια μας το συμπλήρωμα κάθε γενετικής προδιάθεσης. Δημιουργούμε ένα έξυπνο και ικανό παιδί.

Κατερίνα Βέργου

MA in Clinical Psychology

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...