20 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΠΕΤΡΟΚΑΡΑΒΟ

Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΟΚΑΡΑΒΟ

Το πετροκάραβο της ιστορίας του θείου Παύλου βρίσκεται στην  Κέρκυρα . Η Κέρκυρα είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων που βρίσκονται στο Ιόνιο πέλαγος. Εκεί στην Κέρκυρα, υπάρχει μια πολύ όμορφη περιοχή που λέγεται Παλαιοκαστρίτσα.

Topetrokarabo
Το νησάκι Πετροκάραβο, βρίσκεται λίγο έξω από την είσοδο του μικρού λιμανιού της Παλαιοκαστρίτσας. Σύμφωνα με την παράδοση το Πετροκάραβο ήταν ένα Αλγερινό πειρατικό πλοίο που πέτρωσε έξω από τους όρμους της Παλαιοκαστρίτσας μετά τις δεήσεις του Ηγούμενου του Μοναστηριού. 

Η παράδοση του Πετροκάραβου λοιπόν αναφέρει:"Κάτω από το βουνό του Παντοκράτορα, αντίκρυ στο μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας, είναι στην άκρη του πελάγους ένα καράβι μαρμαρωμένο με τα κατάρτια του και όλα του τα ξάρτια. Αυτό ήταν ένα καράβι Αλγερινό και ερχόταν να κλέψει το μοναστήρι. Σαν το είδαν από μακριά οι καλόγεροι, βγήκαν και τ΄ αγνάντευαν, και ο ηγούμενος με το θυμιατό και το σταυρό στο χέρι παρακάλεσε το Θεό κι΄ είπε: ΄Θεέ μου αν το καράβι έρχεται για καλό, καλώς να έλθει. Αν για κακό, μάρμαρο να μείνει'. Και ο Θεός τον άκουσε και μαρμάρωσε το καράβι και στέκεται εκεί από τότε".

Οι κάτοικοι της περιοχής διηγούνται και μια άλλη παραλλαγή:

Τούρκικο καράβι πλησίαζε για να κουρσέψει το μοναστήρι. Ο Χριστός, μέσα από την εικόνα το είδε που ερχόταν. Τότε ο ηγούμενος του μοναστηριού που καθόταν στο στασίδι ακούει το Χριστό να λέει στην Παναγία: ¨Μάνα, Μάνα, κοίταξε τι έρχεται." Και του απαντά η Παναγία: ¨Αν έρχεται για καλό αυτό το καράβι, καλώς να έλθει, κι αν έρχεται για κακό εκεί να μαρμαρώσει". Και έτσι έγινε πέτρα.


Με την ονομασία πετροκάραβο ονομάζουν οι ναυτικοί διάφορες νησίδες και βραχονησίδες τόσο στο Αιγαίο πέλαγος, όσο και στο Ιόνιο πέλαγος,  γιατί από μακριά,  μοιάζουν με μικρά ιστιοφόρα πλοία.

 


Κερκυρα
Πετροκάραβο στις Σπέτσες
Πετροκάραβο στον Πόρο
Πετροκάραβο στην Πάτμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...