3 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Τι πρέπει να κάνει ένας καλός μπαμπάς;



Οι παραδοσιακοί μπαμπάδες των προηγούμενων δεκαετιών δεν είχαν καμία σχέση με την ανατροφή των παιδιών τους. Το μόνο που απολάμβαναν ήταν να θέτουν όρια, να βάζουν τιμωρίες ή να δίνουν στα παιδιά την ελευθερία να κάνουν κάτι μετά από πολλά παρακάλια. Σήμερα, όμως, οι περισσότεροι μπαμπάδες συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στο μεγάλωμα των παιδιών και απολαμβάνουν την κάθε στιγμή μαζί τους.
Από τη στιγμή που η γυναίκα βγήκε στην αγορά εργασίας το οικογενειακό πλαίσιο άλλαξε, με αποτέλεσμα η ανατροφή, αλλά και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών να γίνει υπόθεση τόσο της μαμάς όσο και του συντρόφου της. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και απλά, γιατί οι σημερινοί μπαμπάδες δεν έχουν πρότυπα που να τους καθοδηγούν στο νέο τους ρόλο.
Η επιθυμία των συντρόφων να αποκτήσουν παιδί, αλλά και η συνεννόηση για τις ευθύνες που ο καθένας θα έχει στο μεγάλωμά του είναι καθοριστικής σημασίας. Η επικοινωνία, η συνεργασία και η ποιότητα της σχέσης αποτελούν κυρίαρχους παράγοντες για τη συμμετοχή του πατέρα στο μεγάλωμα του παιδιού.
Πολλοί μπαμπάδες στις μέρες μας είναι μπερδεμένοι. Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους και κυρίως πώς μπορούν να γίνουν καλύτεροι ενισχύοντας την παρουσία τους μέσα στην οικογένεια; Καλός πατέρας σήμερα είναι αυτός που έχει συνειδητοποιήσει την αξία του ρόλου του στην ανάπτυξη των παιδιών και τους αφιερώνει ποιοτικό χρόνο.
Σίγουρα το να γίνετε καλύτερος πατέρας δεν έγκειται σε πέντε εύκολα βήματα ούτε μετριέται με βάση αυτά, όμως κάποιες προσπάθειες αποτελούν μια καλή αρχή. Αλλά, ας δούμε μαζί τι μπορεί να κάνει ένας καλός μπαμπάς:
  • Πολλές φορές οι μητέρες παραπονιούνται για το σύντροφό τους, ότι δήθεν δεν συμμετέχει στο μεγάλωμα των παιδιών. Αν τις παρατηρήσει, όμως, κάποιος, θα διαπιστώσει ότι οι ίδιες είναι που δεν επιτρέπουν ουσιαστικά το μοίρασμα της ευθύνης του παιδιού. Αν η σύντροφός σας δυσκολεύεται να αποδεχτεί το ρόλο σας συζητήστε μαζί της και εξηγείστε της ότι θέλετε να είστε δίπλα στο παιδί. Ορίστε τα μερίδια φροντίδας κάθε γονιού, και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, επαναπροσδιορίστε τα με βάση τις ανάγκες τους.
  • Μην αμφισβητείτε τη μαμά, όταν είναι μπροστά τα παιδιά. Να τη σέβεστε και να την υποστηρίζετε, για να δημιουργήσετε από κοινού ένα υγιές και θετικό οικογενειακό πρότυπο.
  • Δείξτε στα παιδιά ότι ακόμη και όταν οι γονείς διαφωνούν, πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να συμβιβάσουν τα πράγματα χωρίς βία και καβγάδες. Άλλωστε, αυτός είναι ο ορισμός της συντροφικότητας.
  • Να καλλιεργείτε αισθήματα ευθύνης και αξιών. Αν έχετε γιο, δώστε του να καταλάβει ότι οι γυναίκες είναι άξιες σεβασμού, ώστε να κάνει το ίδιο αργότερα στην ενήλικη ζωή του. Αντίστοιχα, δώστε στην κόρη σας να καταλάβει ότι σε μια σχέση το αγόρι πρέπει να σέβεται το κορίτσι.
  • Ο καλός πατέρας είναι τίμιος και αξιόπιστος. Επίσης, λέει τα πράγματα όπως είναι και μαθαίνει τα παιδιά του να αποδέχονται την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι αυτή.
  • Μπορεί να θεωρείτε αυτονόητο ότι αγαπάτε τα παιδιά σας, όμως για ένα μικρό πλάσμα που τώρα μαθαίνει τον κόσμο, είναι καλό οι γονείς του να του υπενθυμίζουν ότι το αγαπούν. Να τους το λέτε, λοιπόν, καθημερινά!
  • Μην αλλάζετε γνώμη κάθε τρεις και λίγο σε θέματα που αφορούν τα παιδιά. Μην ξεχνάτε, ότι έχουν ανάγκη τη σταθερότητα και τη ρουτίνα. Έτσι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Αφήνετε τα παιδιά να λένε τη γνώμη τους χωρίς να τα κριτικάρετε.
  • Ενθαρρύνετε κάθε τους προσπάθεια. Να θυμάστε, ότι πρέπει να τα επιβραβεύετε για όλα όσα έκαναν, με τον τρόπο που τα έκαναν και όχι με κριτική.
  • Μην προβάλλετε στα παιδιά τις δικές σας ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες. Δείξτε τους ότι τα στηρίζετε σε ό,τι και αν κάνουν και ότι αρκεί η προσπάθεια και η επιμονή.
  • Όταν πηγαίνετε σε κάποια εκδήλωση των παιδιών, δείξτε πλήρη αφοσίωση στη στιγμή και την περίσταση. Κλείστε, λοιπόν, το κινητό και τον υπολογιστή.
  • Να πηγαίνετε συχνά στο σχολείο και να ενημερώνεστε για τις επιδόσεις των παιδιών.
  • Να ζητάτε συγγνώμη χωρίς εγωισμούς, αν κάνετε κάποιο λάθος.
  • Να απαντάτε πρόθυμα στις ερωτήσεις των παιδιών.
  • Να παίζετε με τα παιδιά και να μοιράζεστε τα ενδιαφέροντά σας. Αν έχετε κόρη, είναι φυσικό να μην αισθάνεστε άνετα για πολλές από τις ασχολίες της. Όμως, καλό θα ήταν να είστε ενημερωμένος για όλα και να βρείτε μια δραστηριότητα που θα μπορείτε να την απολαμβάνετε μαζί της.
  • Ένας καλός πατέρας πρέπει να ξέρει να παίζει. Αν δεν ξέρει, είναι αναγκαίο να μάθει. Για να λειτουργεί σωστά μια οικογένεια, χρειάζεται καθημερινά και λίγη διασκέδαση. Ο χρόνος για διασκέδαση στην οικογένεια είναι τόσο απαραίτητος όσο και οποιαδήποτε άλλη καθημερινή υποχρέωση. Ο χρόνος αυτός προσφέρει πολύτιμη ενέργεια σε όλους, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και στη ρουτίνα της καθημερινής ζωής.

Πώς θα γίνετε ακόμα καλύτερος πατέρας;

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν πράγματι προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στα παιδιά μας. Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό αν θυμόμαστε πάντα, ότι η προσφορά μας στον ψυχικό κόσμο του παιδιού και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, είναι μεγαλύτερης σημασίας από τα υλικά αγαθά που θα του προσφέρουμε.
Με την οικονομική κρίση και τους ξέφρενους ρυθμούς που ακολουθούμε σήμερα, ο χρόνος και η υπομονή γίνονται σπάνια αγαθά. Αυτό ισχύει και για τους δύο γονείς, αλλά πολύ συχνότερα ο πατέρας μπορεί να μην είναι με το παιδί του όσο και όπως αυτό θα το είχε ανάγκη. Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ένας πατέρας για να γίνει όσο το δυνατό καλύτερος;
Κάθε άντρας πρέπει να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να εξετάσει το τι μπορεί να προσφέρει περισσότερο στο παιδί του. Ο λίγος χρόνος που θα αφιερώσει για το σκοπό αυτό, θα του επιτρέψει να είναι σε θέση να κάνει ίσως το καλύτερο δώρο στο παιδί του.
  • Αρχικά ο άνδρας που έγινε πατέρας, πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν είναι πλέον μόνος του. Η νέα κατάσταση είναι αμετάκλητη, η ζωή του δεν περιστρέφεται πλέον μόνο γύρω από τις δικές του ανάγκες. Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα τόσο το καλύτερο.
  • Ο πατέρας πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για το τι συμβαίνει στην οικογένειά του. Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι άνδρες πολύ συχνά είναι εγωκεντρικοί και δεν αντιλαμβάνονται εύκολα τις ανάγκες των άλλων. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε ένα νέο περιβάλλον με νέες καταστάσεις για αυτούς. Ο πατέρας πρέπει συνεχώς να εξετάζει το τι συμβαίνει γύρω του και να βρίσκει τρόπους για να κάνει πράγματα που θα δημιουργούν μια αρμονική ατμόσφαιρα.
  • Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού πατέρα είναι ότι πρέπει να αποκτήσει μια ελαστικότητα, που θα του επιτρέπει να αντιμετωπίζει με επιτυχία το νέο “οργανωμένο χάος” στην οικογένεια. Σαν πατέρας και οικογενειάρχης, ο άνδρας δεν έχει πλέον την πολυτέλεια των οργανωμένων σχεδίων και της τάξης που είχε όταν ήταν μόνος του. Η γρήγορη προσαρμογή του σε νέες καταστάσεις που δημιουργούνται συνεχώς στην καθημερινή και οικογενειακή του ζωή, θα του είναι χρήσιμη για να είναι πιο ήρεμος και διαθέσιμος στα παιδιά του.
  • Ο πατέρας πρέπει να είναι πρόθυμος για δουλειές στο σπίτι. Σίγουρα η πατρότητα σημαίνει αγάπη και υποστήριξη, αλλά πολύ συχνά ο πατέρας πρέπει να κάνει και δουλειές, όπως π.χ. να αλλάξει τις πάνες του παιδιού ή να το ταΐσει.
  • Η υπομονή στο σπίτι με την οικογένεια είναι από τα πλέον απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός καλού πατέρα. Όση, λοιπόν, ανοχή και κατανόηση δείχνετε στη δουλειά σας και στους συναδέλφους σας, άλλη τόση και ακόμη περισσότερη πρέπει να δείχνετε και στο σπίτι σας. Φροντίστε, λοιπόν, να μειώσετε σημαντικά τους λόγους για τους οποίους μπορεί να θυμώνετε ή να είστε απότομος με τα παιδιά σας. Πρέπει να μάθετε να επιβάλλεστε με ήρεμο τρόπο, χωρίς νευρικές αντιδράσεις.
 ΠΗΓΗ:http://www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...