13 Νοεμβρίου 2012

ΠΥΓΜΑΙΟΣ ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ

ΠΥΓΜΑΙΟΣ ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ-Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
                           Νόμιζαν ότι είχε ήδη χαθεί...



Μέχρι το 2ΟΟ8 τον θεωρούσαν εξαφανισμένο και μόνο οι περιστασιακές μαρτυρίες κατοίκων δασικών περιοχών στη Λιβερία και σε άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής έδιναν ελπίδες για την ύπαρξή του στους επιστήμονες.Κάπως έτσι , ο πυγμαίος ιππoπόταμος βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα 100 είδη θηλαστικών που απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση .Το Νοέμβριο του 2008 καταγράφηκε φωτογραφικά, για πρώτη φορά, η παρουσία ενός πυγμαίου ιπποπόταμου στο Εθνικό Πάρκο Σάπο της Λιβερίας, όπου και εντοπίζεται πλέον ο μεγαλύτερος πληθυσμός τους.


Μοναδικό στο είδος

Το σπίτι των πυγμαίων ιπποπόταμων βρίσκεται στις χώρες της δυτικής Αφρικής: Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Γουινέα (προστατευόμενη περιοχή Ζιάμα), Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού (Εθνικό Πάρκο Τάι). Ζουν στα εναπομείναντα τροπικά δάση που, λόγω της συνεχόμενης αποψίλωσής τους, αποκαλούνται πλέον «οικολογικές νησίδες». Περνούν την ημέρα τους τεμπελιάζοντας μέσα στα νερά ποταμών και βάλτων. Δεν είναι τόσο κοινωνικοί όσο τα ξαδέλφια τους, οι ιπποπόταμοι, και θεωρούνται νυκτόβια όντα. Παρά την επιβλητική όψη, δεν γίνονται επιθετικοί, παρά μόνο όταν είναι τραυματισμένοι ή τους πλησιάσουν πολύ κοντά. Είναι αποκλειστικά χορτοφάγοι, δεν είναι μηρυκαστικά και η δίαιτά τους περιλαμβάνει φυτά, γρασίδι, τρυφερά βλαστάρια, φύλλα και πεσμένα στο έδαφος φρούτα. Δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά ζώα -εξ ου και η ονομασία «πυγμαίοι»-, καθώς το ύψος τους στην περιοχή των ώμων φτάνει το 1 μ. Σε βάρος φτάνουν τα 270 κιλά, ενώ το μήκος του σώματός τους αγγίζει το 1,75 μ. Το κεφάλι τους είναι στρογγυλεμένο, τα μάτια τους βρίσκονται στο πλάι και έχουν χαρακτηριστικά φαρδιά μουσούδα με μεγάλο στόμα και αυτιά που, όπως και τα στρογγυλεμένα ρουθούνια τους, διαθέτουν μυϊκές βαλβίδες που κλείνουν όταν βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού.
 Η υποβρύχια όρασή τους είναι καλή, χάρη στην οστέινη κατασκευή της οφθαλμικής τους κόγχης. Εχουν κοντά, στιβαρά πόδια, με διαχωρισμένα δάχτυλα, που φέρουν κοφτερά νύχια. Αν και φτάνουν στην ερωτική ενηλικίωσή τους στα 4 με 5 χρόνια ζωής, δεν ζευγαρώνουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το θηλυκό εγκυμονεί 184-204 ημέρες και γεννάει στη στεριά μόνο ένα μωρό που απογαλακτίζεται στον έκτο έως όγδοο μήνα της ζωής του. Πέρα από τον άνθρωπο, η μοναδική φυσική απειλή που αντιμετωπίζουν είναι η λεοπάρδαλη. Οσον αφορά τον τρόπο ζωής τους, δεν περιχαρακώνουν τα εδάφη τους, φροντίζουν όμως να τα σημαδεύουν με τα περιττώματά τους: τα διασκορπίζουν δεξιά και αριστερά κουνώντας τη μικροσκοπική ουρά τους. Με τον ίδιο τρόπο σημαδεύουν τα μονοπάτια που ανοίγουν μέσα στην πυκνή βλάστηση, όταν κατά τη διάρκεια της νύχτας βγαίνουν για φαγητό. Είναι μυστικοπαθείς στις συνήθειές τους και σπάνια γίνονται αντιληπτοί από τους ανθρώπους.

 ΔΥΟ - ΤΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

 •   Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ιπποπόταμοι είχαν μεγαλύτερη συγγένεια με τα γουρούνια ή τους αγριόχοιρους, εξ ου και η ονομασία από τις ελληνικές λέξεις χοίρος και όψις (choiros + opsis). Πρόσφατες γενετικές μελέτες έδειξαν ως κοντινότερο επιζώντα συγγενή τους τις φάλαινες. Οι πρόγονοι των δύο ζώων, που έζησαν στη Γη πριν από 50 - 60 εκατ. χρόνια, ήταν χερσαία θηλαστικά μικρού μεγέθους που αγαπούσαν το νερό.
•   Αποίκισαν την Αφρική περίπου πριν από 16 εκατ. χρόνια. Πέντε είδη ιπποπόταμων επιβίωσαν πριν από δυόμισι εκατομμύρια χρόνια, ενώ τρία από αυτά κατοικούσαν μέχρι τον προηγούμενο αιώνα στη Μαδαγασκάρη. Σήμερα, μόνο δύο είδη βρίσκονται εν ζωή: ο κοινός ιπποπόταμος (Hippopotamus amphibius) και ο πυγμαίος.
•   Αν εκτεθεί πολλές ώρες στον ήλιο χωρίς να βραχεί, παθαίνει ηλιακή δερματίτιδα ή ακόμη και δερματική βλάβη.
•   Το δέρμα του, σχεδόν άτριχο, διαθέτει πόρους, από όπου εκκρίνεται μια ροδόχρους ουσία, γνωστή ως «ματωμένος ιδρώτας». Είναι σχεδόν αφρώδης, παχιά και λιπαρή, λειτουργεί ως λιπαντικό του δέρματος, κάτι που τους βοηθάει στην κίνησή τους ανάμεσα στην άγρια βλάστηση, ταυτόχρονα όμως τους προδίδει στους λαθροκυνηγούς, αφού αφήνει σημάδια στα φυλλώματα.

                                ΦΤΙΆΧΝΟΥΜΕ ΠΑΖΛ;



Κάνε κλικ εδώ και διασκέδασε φτιάχνοντας ένα παζλ με θέμα τον ιπποπόταμο!

Ας ακούσουμε την ιστορία του ιπτάμενου ιπποπόταμου, από την εκπαιδευτική τηλεόραση:


O ιπποπόταμος μας αυτοπαρουσιάζεται:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...