30 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΣΝΑΚ!
Ας δούμε, όμως μερικές ιδέες για το σχολικό κολατσιό των παιδιών:


  • Τοστ ή σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι. Προτιμάτε ψωμί ολικής αλέσεως, γιατί περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το λευκό ψωμί. Το σάντουιτς είναι από τα πιο αγαπημένα σνακ. Καλό είναι, όμως, επειδή τα παιδιά βαριούνται, η μορφή του σάντουιτς να εναλλάσσεται.
  • Εκτός από το ψωμί για τοστ ή τα έτοιμα ψωμάκια για σάντουιτς, υπάρχει ακόμα η μπαγκέτα και η κυπριακή πίτα, τις οποίες μπορείτε να γεμίσετε με διάφορα υλικά, όπως τυρί με ψιλοκομμένα λαχανικά ή, για ένα πιο πλήρες γεύμα, με ζαμπόν, κοτόπουλο ή τόνο, αγγουράκι, ντομάτα, μαρούλι και μαγιονέζα.
  • Αραβική πίτα με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά. Αυτή η πίτα μπορεί να είναι και ψημένη, γιατί δεν πρόκειται να μαλακώσει, όπως συμβαίνει με το ψημένο τοστ. Επιπλέον, μπορείτε, όπως και με τα σάντουιτς, να φτιάξετε αρκετές πίτες και να τις έχετε στο ψυγείο για 2 - 3 μέρες. Τα λαχανικά, όμως, θα πρέπει να τα προσθέτετε την τελευταία στιγμή.
  • Σαντουιτσάκι με μαύρο ψωμί και φυστικοβούτυρο. Είναι ένα σνακ πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β για εύκολη συγκέντρωση και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. 
  • Χάμπουργκερ ή πίτσα. Στα έτοιμα ψωμάκια χάμπουργκερ μπορείτε να προσθέσετε τυρί, λαχανικά, ψητό μπιφτέκι ή κοτόπουλο. Για την πίτσα, θα φτιάξετε ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης και θα προσθέσετε φρέσκια ντομάτα, τριμμένο τυρί και λαχανικά.
  • Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, μηλόπιτα, κολοκυθόπιτα, αλλά και στρούντελ με μήλα, που θα έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά. Αυτή η επιλογή μπορεί επίσης να σας διευκολύνει, καθώς αυτά τα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν 2 - 3 μέρες στο ψυγείο. 
  • Σπιτικό γλυκό ή αλμυρό κέικ, το οποίο θα ετοιμάσετε κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης. Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι αρέσει στο παιδί σας, όπως κακάο, κομματάκια σοκολάτας, καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες και κομμάτια φρούτων. Και αυτό το κολατσιό μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές μέρες.                
  • Για τα παιδιά που αγαπούν πολύ τα γλυκά, θα σας προτείνουμε μια εύκολη συνταγή για μπισκότα: Χτυπάτε στο μίξερ 100 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα και 50 gr βούτυρο μέχρι να σχηματιστούν μικροί κόκκοι σαν ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτετε 50 gr αποξηραμένα μήλα ψιλοκομμένα, 15 gr καραμέλες γάλακτος ψιλοκομμένες και 50 gr μαύρη ζάχαρη και ανακατεύετε. Βάζετε 2 κουταλιές ζεστό μέλι και φέρνετε το μείγμα σε μια μπάλα ζύμης. Πλάθετε σε 12 μπαλίτσες, τις τοποθετείτε σε λαμαρίνα και ψήνετε στους 180° C για 10 - 12 λεπτά.
  • Αν το παιδί σας θέλει να τρώει κάτι πιο ελαφρύ στο σχολείο, μπορεί να πάρει 1 - 2 μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης με διάφορες γεύσεις. Οι μπάρες με νιφάδες βρώμης και ξηρούς καρπούς είναι ένα σνακ πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β.
  • Μία ακόμα καλύτερη επιλογή είναι το παστέλι με σουσάμι και μέλι ή και με ξηρούς καρπούς, το οποίο είναι χορταστικό και πάρα πολύ θρεπτικό. Επίσης, μπορείτε να του δώσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή μερικά σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα που θα έχετε φτιάξει με αλεύρι ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.
  • Καλή επιλογή είναι και ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικής, αποξηραμένα φρούτα και ωμά, ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια.

  • Όποια από τις παραπάνω επιλογές κολατσιού και να επιλέξετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο ή φυσικό χυμό. Αγοράστε συσκευασίες με ατομικά (250 ml) κουτάκια χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη (θα πρέπει να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός και όχι νέκταρ ή φρουτοποτό) και δώστε κάθε μέρα και από ένα στο παιδί σας. Αν προτιμήσετε φρούτο, το μήλο και η μπανάνα είναι από τις καλύτερες επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...