29 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1


Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Συμβουλές για τη διατροφή στο σχολείο!Τα παιδιά περνάνε πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στο σχολείο και το τι τρώνε εκεί είναι πολύ σημαντικό τόσο για την υγιή ανάπτυξή τους όσο και για τη διαμόρφωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς. Δυστυχώς, σε αρκετά ολοήμερα ή κανονικά σχολεία η ποιότητα των προϊόντων που πωλούνται στα κυλικεία είναι, τις περισσότερες φορές, κακή. Τι μπορείτε να κάνετε, για να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά καταναλώνουν ένα θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό στο σχολείο;
Ο μόνος τρόπος για να είστε κάπως σίγουροι ότι το παιδί τρέφεται σωστά, είναι να του ετοιμάζετε εσείς το κολατσιό του. Οι ειδικοί συστήνουν το κολατσιό του παιδιού να περιέχει κατά κύριο λόγο σύνθετους υδατάνθρακες, να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και “κακά” λιπαρά (κορεσμένα) και να είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.
Προτείνουν, λοιπόν, μικρά γεύματα, όπως ένα τοστ με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά, ένα σάντουιτς από ψωμί σικάλεως ή πολύσπορο με ανθότυρο και γαλοπούλα ή κοτόπουλο και ντομάτα, αγγουράκι, μαρούλι ή ψητά λαχανικά. Επίσης, ο τόνος και το αυγό είναι καλές επιλογές πρωτεΐνης για το σάντουιτς.
Άλλες υγιεινές επιλογές είναι η αραβική πίτα με λαχανικά και βραστό κοτόπουλο, ένα κομμάτι σπιτική πίτα, ένα σουσαμένιο κουλούρι με μια φέτα τυρί, τα μπισκότα δημητριακών, τα κράκερς και τα κριτσίνια ολικής άλεσης, αλλά και άλλες ιδέες που θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω. Επίσης, τα παιδιά είναι απαραίτητο να παίρνουν μαζί τους ένα φρούτο, όπως μπανάνα (βιολογική το χειμώνα), μήλο, αχλάδι ή σταφύλια.
Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά προτιμούν τροφές που έχουν έντονες γεύσεις, τροφές που είναισκληρές και τραγανές, που τρώγονται με τα χέρια και δε λιώνουν, καθώς και τροφές που έχουν ενδιαφέρον σχήμα ή ελκυστικό κουτί αποθήκευσης.
Το να προετοιμάζετε μαζί με το παιδί σας το κολατσιό του είναι μια πολύ καλή ιδέα. Θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα καλής διατροφικής συμπεριφοράς, ενώ είναι ιδανική ευκαιρία για να “δημιουργήσετε” από κοινού. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ετοιμάζουν και εντελώς μόνα τους το κολατσιό τους, ιδιαίτερα αν είναι κάποιο σάντουιτς ή τοστ. Αυτό θα τους δημιουργήσει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για τη διατροφή τους, και παράλληλα θ’ απολαύσουν το κολατσιό τους, γιατί θα είναι κάτι που έφτιαξαν μόνα τους με τα υλικά που προτιμούσαν.
Όσον αφορά τους γονείς, καλό θα ήταν ν’ ακολουθήσουν και οι ίδιοι το πρόγραμμα των παιδιών, ετοιμάζοντας και το δικό τους κολατσιό από το σπίτι για να περιορίσουν την αγορά τροφίμων και σνακ από κυλικεία.
Φτιάξτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, κάντε τις απαραίτητες αγορές και δείτε ποιες ημέρες εξυπηρετούν για δύσκολες παρασκευές (πίτες, κέικ, κ.ά.) και ποιες ημέρες το παιδί θα πάρει τοστ, παστέλι και κράκερς, γιατί δεν προλαβαίνετε να ετοιμάσετε κάτι άλλο.
Μην αφήνετε την προετοιμασία του κολατσιού για την τελευταία στιγμή. Την ώρα που όλοι τρέχετε για να ετοιμαστείτε για τη δουλειά και το σχολείο, η κίνηση “ανοίγω την πόρτα του ψυγείου για να δω τι έχει και να αποφασίσω τι θα κάνω” δεν είναι αποτελεσματική. Αντιθέτως, πολλές φορές φέρνει γκρίνιες, τα παιδιά βαριούνται τα ίδια και τα ίδια και για να αποφύγετε τις πρωινές περιπέτειες, θα καταλήξετε με χαρτζιλίκι για τυρόπιτα από το κυλικείο!
Τέλος, όλοι ξέρουμε ότι η ημέρα μας ξεκινάει καλύτερα, αν απολαύσουμε ένα καλό πρωινό στο σπίτι! Φροντίστε, λοιπόν, τα παιδιά να παίρνουν ένα καλό πρωινό κάθε μέρα. Επίσης, ένας φρέσκος χυμός από πορτοκάλι το πρωί επιβάλλεται και ως πρόληψη απέναντι στις ιώσεις. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που δεν λαμβάνουν καθημερινά πρωινό, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκα, αφού τσιμπολογούν στα διαλείμματα διάφορα ανθυγιεινά σνακ. Επιπλέον, ένα καλό πρωινό θα βοηθήσει τα παιδιά να είναι περισσότερο συγκεντρωμένα στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...