29 Μαρτίου 2012

ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ           ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ



Είναι η ώρα για το ξεκίνημα και την ταλαιπωρία του διαβάσματος για την επόμενη μέρα. Άλλα παιδιά κάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις εργασίες που έχουν και χωρίς τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου και άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί τα παιδιά αυτά είτε αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής μαθησιακή δυσκολία, είτε δεν έχουν καταλάβει κάτι ή απλά γιατί οι ασκήσεις είναι πολλές.

Σκηνές που οι γονείς κυνηγούν, απειλούν ή τιμωρούν ένα παιδί για να διαβάσει ή σκηνές που οι γονείς και το παιδί νυσταγμένοι γράφουν ως αργά το βράδυ, συμβαίνουν καθημερινά σε πολλά σπίτια. Με αυτό όμως τον τρόπο εξουθενώνονται και τα παιδιά και εσείς.


Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι συνήθως η μητέρα είναι αυτή που επιφορτίζεται με το βάρος του διαβάσματος και την προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Μια διαδικασία που για τις περισσότερες είναι μια καταναγκαστική και ανιαρή διαδικασία που από ένα σημείο και έπειτα στόχο έχει απλά να πάει το παιδί "διαβασμένο" στο σχολείο. Συχνά, αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ή υπομονή, το παιδί αντιγράφει πλέον ή ακούει και γράφει τη λύση που του υπαγορεύουν προκειμένου να μην πάει άγραφο στο σχολείο.

Σκοπός του σχολείου όμως είναι η ουσιαστική μάθηση όχι η αντιγραφή και η παπαγαλία. Το παιδί πρέπει να μάθει να ανακαλύπτει τη γνώση, να διευρύνει τους ορίζοντές του, να προβληματίζεται και να δίνει λύσεις.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

  • Ακολουθήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διαβάσματος. Αυτό σημαίνει ορισμένη ώρα και χώρο του σπιτιού καθημερινά. Φροντίστε το γραφείο που μελετά το παιδί, να είναι τακτοποιημένο και με λίγα πράγματα πάνω για να μην αποσπάται η προσοχή του.

  • Βοηθήστε το να οργανώσει το διάβασμά του. Αφήστε το μόνο του να ξεκινήσει και διαβεβαιώστε το ότι εσείς θα είστε εκεί για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση χρειαστεί. Βοηθήστε το ΜΟΝΟ όταν χρειάζεται, μην κάθεστε μαζί του για να διαβάσει. Αργότερα αυτό θα γίνει μια κακή συνήθεια.

  • Βάλτε το παιδί να διαβάσει το ίδιο το καθημερινό φύλλο καθηκόντων. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί πηγαίνει σχολείο και όχι εσείς. Τα παιδιά πρέπει να γίνουν υπεύθυνα και να γνωρίζουν τις σχιλικές τους υποχρεώσεις.

  • Αν το παιδί αδυνατεί να λύσει μια άσκηση γιατί δεν την καταλαβαίνει ή γιατί δεν μπορείτε να την εξηγήσετε εσείς, αφήστε την κενή. Αφήστε το παιδί να εξηγήσει στο δάσκαλο τι δεν κατάλαβε κι εκείνος θα του εξηγήσει βήμα βήμα τη λύση.

  • Κάντε συμφωνίες. Ενημερώστε το παιδί ότι θα παίξει, θα δει τηλεόραση ή θα πάει βόλτα, μόλις τελειώσει το διάβασμα. Έτσι θα έχει τη διάθεση και θα στρωθεί γρηγορότερα στο διάβασμα. Προσοχή όμως ό,τι υποσχόμαστε πρέπει να το τηρούμε. Μη δώσετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε. Πρέπει και εμείς να είμαστε συνεπείς.

  • Μη μαθαίνετε το παιδί να είναι ανταγωνιστικό και να κυνηγάει βαθμούς, αλλά να κυνηγά....τη γνώση. Οι βαθμοί άλλωστε δεν είναι πάντα καθρέφτης της πραγματικότητας.

  • Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία. Μην ξεσπάτε τα νέυρα σας από τη δουλειά ή την κούραση της ημέρας στο παιδί.

Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε πως θέλουμε παιδιά διαβασμένα, αλλά και ευτυχισμένα. Ας μη γίνεται η καθημερινότητα γι' αυτά από τώρα ρουτίνα. Αφιερώστε τους λίγη ώρα για παιχνίδι που είναι τόσο απαραίτητο σε αυτή την ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...